پرتال روانشناسی | سبک زندگی و مرکز خرید

banner ads

راهنمای بازی با کودک

چگونه با کودکم بازی کنم ؟

بازی با کودک شیوه های خاص خود را دارد.  باید طوری با کودک بازی کنیم که او اعتماد به نفس بگیرد. بازی با کودک از مهمترین ویژگیهای رشدی یک کودکاست


 مهمترین نیازهای کودک بازی است  کودک شما در سنین متفاوت نیاز به انجام بازی‌های متفاوتی دارد که با رشد مغزی او تطبیق داشته باشد. انجام این بازی‌ها می‌تواند به رشد و تکامل روانی و عقلانی کودک کمک کند.

کودک وقتی مي‌بيند که می تواند جسمی را جابه جا کند، احساس قدرت و توانايی می کند بازی با کودک اعتماد به نفس را در کودک بالا میبرد


چگونه با فرزند خود بازی کنيم؟

 والدین  با بازی  او را به سمت رشد جسمی و روحی سوق می دهند


 بازی مادر و کودک

 بازی را جدی بگیرید بهتر است خستگی و بي‌حوصلگی را کنار بگذاريد چون اين مساله که شما تازه از سر کار برگشته‌ايد ويا خسته از کارهای خانه هستيد برای کودک‌تان به هيچ وجه قابل درک نيست. او از شما توقع دارد که با او بازی کنيد و واقعيت اين است که اين بازی با کودک حق طبيعی اوست. کودکی که به دليل شرايط زندگی ما مجبور است بيشتر ساعات روز را در آپارتمانی کوچک زندانی باشد، کمترين توقعی که مي‌تواند داشته باشد، اين است که با او بازی کنيم.


 ترانه دلخواه‌تان را برای کودک نوپای خود بخوانيد و هماهنگ با ريتم آن ضربه‌های ملايمی ‌به شکمش بزنيد. حالا آهنگ را با ريتم تندتری بخوانيد و ضربه‌هايتان را هماهنگ با آن تندتر کنيد. اين بازی به کودک کمک مي‌کند که معنای ريتم را درک کند و اين کار به تکامل مهارت‌های شنيداری او کمک مي‌کند.  کودکان شعرهای همراه با حرکت را دوست دارند. از خودتان شعرهايی درباره بالا و پايين پريدن، رقصيدن و دويدن دربياوريد و همراه آن اين حرکات را انجام دهيد. او از اين بازی بسيار لذت خواهد برد و چه بسا ناگهان خواهيد ديد که او نيز از خودش شعری ساخته است.


چندتا از عروسک‌ها و يا حيوانات عروسکی او را برداريد و کنار او روی زمين بنشينيد. يکی از عروسک‌ها را برداريد و صدايتان را تغيير دهيد و به جاي عروسک صحبت کنيد. سپس عروسک ديگری را برداريد و با صدايی که با صدايی قبلی تفاوت دارد، صحبت کنيد. حالا عروسک را برداريد و بگوييد: «بيا عزيزم، بيا غذا بخوريم. » يا «بيا بغلت کنم تا بخوابی» و هنگام ادای اين جملات، اين کارها را با عروسک انجام دهيد. يکی از عروسک‌ها را به او بدهيد و از او بخواهيد آن را بغل کند و ببوسد. کودک ابتدا ممکن است فقط نگاه‌تان کند اما به زودی ياد مي‌گيرد که خودش به تنهايی با عروسک‌هايش بازی کند.  يکي از حيوانات عروسکی را که مورد علاقه کودک‌تان است، برداريد و با آن شروع به گفتگو کنيد. براي مثال، بگوييد: «خرس کوچولو، بيسکوييت مي‌خوری؟» و از زبان عروسک بگوييد: «بله، خيلی ممنون». يا بگوييد: «خرس کوچولو، مي‌خواهی کلاه سرت کنم؟» و کلاه کودک‌تان را بر سر آن بگذاريد. سعی کنيد شرايطي را ايجاد کنيد که بتوانيد با جملاتی که به کار مي‌بريد کارهای روزمره زندگی را به او بياموزيد. موضوعات ديگر مکالمه می تواند جمع کردن اسباب‌بازی، مسواک زدن و رفتن به مطب دکتر باشد.


 بازی مفيد ديگری که مي‌توانيد با کودک  انجام دهيد، کتاب خواندن است. کتابی را که دارای تصاوير رنگی و يا برجسته است، برداريد و به عکس‌ها و اشکال آن اشاره کنيد و نام آنها را بگوييد. شعرهای کودکانه کتاب را برايش بخوانيد و موقع خواندن، آهنگ و بلندی صدايتان را تغيير دهيد. اين کار کمک مي‌کند که بتوانيد عشق و علاقه به کتاب خواندن را در کودکتان ايجاد کنيد. کودکان به کتاب‌هايي علاقه دارند که حاوي تصاوير بچه‌هايی است که در حال انجام کارهای آشنا مانند غذا خوردن، دويدن و خنديدن باشند. برای افزايش علاقه فرزندتان به کتاب، نام او را به جای نام کودک داستان بگذاريد. کتاب خواندن قدرت تخيل کودک را تحريک می کند و مهارت‌های زبانی و شنيداری او را تکامل می بخشد.


 اسباب‌بازی هاي سبک و چرخ‌داری را که کودک قادر به هل دادن آن است در اختيارش قرار دهيد. کودک وقتی مي‌بيند که می تواند جسمی را جابه جا کند، احساس قدرت و توانايی می کند. اين بازی روش فوق العاده ای برای ايجاد اعتماد به نفس است.اسباب‌بازي‌هايی را که می توانيد صدای آنها را در آوريد مانند قطار و ماشين و يا تصوير حيواناتی مانند گاو و گوسفند و خروس و مرغ و. . . را جلوی کودک بگذاريد و صدای آنها را تقليد کنيد. اين کار را بارها و بارها تکرار کنيد و هر دفعه صدای جديدی به قبلی ها اضافه کنيد تا صداها برای کودک به صداهايی آشنا تبديل شوند. خواهيد ديد که کودک به زودی با ديدن عکس‌ها و اسباب‌بازیها، صدايشان را درمیآورد. حواس‌تان باشد که هميشه بايد بازی را با درآوردن يک صدای آشنا خاتمه دهيد چون يک پايان آشنا به کودک‌تان احساس امنيت می بخشد.

 

چند شیء که جنس‌های گوناگونی دارند را کنار کودک بگذاريد و دست کودک را روی آنها بکشيد. سعی کنيد اجناس را طوری انتخاب کنيد که بعضی از آنها نرم و برخی سفت باشند. برای مثال، يک قابلمه کوچک يا يک ليوان را لمس کنيد و بگوييد: «به به ببين چه سفته» و يک پارچه نرم يا عروسک پشمالوی نرم را لمس کنيد و بگوييد: «به‌به، چه نرمه»… اين بازی براي تقويت حس لامسه کودک مفيد است.


 کودک را روی زمين بنشانيد و خودتان نيز کمی ‌دورتر روبه روی او بنشينيد وتوپ را به سوی او بغلتانيد. او را تشويق کنيد که همين کار را تکرار کند. حوصله به خرج دهيد، توقع نداشته باشيد که با يک بار انجام دادن هر کاری او بتواند آن را به درستی انجام دهد. هر کار تازه‌ای را بايد چند بار انجام دهيد تا کودک بتواند آن را ياد بگيرد.


 اگر اين امکان برايتان وجود دارد و شرايط جوی نيز مناسب است، کودک را همراه خود به پارک ببريد تا با محيط بيرون از خانه نيز آشنا شود. کودک در اين سن به حيوانات کوچکی که در اطرافش میبيند مانند سگ و گربه و کلاغ و گنجشک توجه خاصی نشان می دهد. اگر اين حيوانات را در خيابان يا پارک ديديد، به آنها اشاره کنيد و نام‌شان را بگوييد. خواهيد ديد که به زودی با ديدن هر حيوانی، حتی اگر شما حواستان نباشد، آن را نشان می دهد وسعی می کند که نام آن را بيان کند.


 همراه با کودک کنار آينه بايستيد و بگذاريد خودش را در حال انجام کارهای گوناگون ببيند. خودتان نيز میتوانيد شکلک در آوريد، دندان‌هايتان را نشان دهيد، بخنديد تا او بتواند شما را با تصويرتان در آينه مقايسه کند. به او چيزی بدهيد که بخورد و خودش را در حال جويدن تماشا کند.


 به کودک بگوييد که شما موش کوچولويی هستيد و او يک گربه است که بايد شما را بگيرد. بعد چهاردست و پا روی زمين راه برويد و بگوييد تو نمي‌تونی منو بگيری و سريع سينه خيز برويد و طوری که او بتواند ببيند، پشت اثاثيه منزل پنهان شويد. وقتی کودک بازی را ياد گرفت، میتوانيد نقش‌ها را عوض کنيد.


 موسيقي شادی را که کودک‌تان آن را دوست دارد، بگذاريد و به حرکات کودک‌تان پاسخ دهيد. براي مثال، اگر اين پا و آن پا کرد، شما همين کار را بکنيد. اگر جست و خيز کرد، شما هم جست و خيز کنيد. دستش را بگيريد و همراه موسيقی حرکات گوناگونی با او بکنيد. مي‌یتوانيد بپريد، بدويد، بچرخيد يا روي پنجه پا راه برويد. با موسيقی آزادانه حرکت کنيد و بگذاريد کودک‌تان نيز همين کار را بکند. او شادی و لذت بردن شما از موسيقی را درک میکند و خودش نيز از آن لذت خواهد برد.

 

بازنشر : روانشناسی برتر

محبوب کن - فیس نما

دیدگاه ارسال شده است

نمایش / مخفی کردن دیدگاه ها

Code Center